Lichtjaren

Aura Light – Tijdslijn: de innovatieve ontwikkeling naar LED

In 1930 is Aura Light opgericht in Zweden onder de naam Lumalampan. Vanaf de start, is het de bedoeling geweest om de competitie uit te dagen en om de beste kwaliteit verlichting te bieden aan klanten tegen de best mogelijke prijs.

Nog steeds hebben wij deze krachtige en eenvoudige doelstelling: we willen betere en duurzame lichtoplossingen bieden met een lange levensduur.

 

We werken hard om ons erfgoed te bewaken.

Aura Light ontwikkelt met passie duurzame, innovatieve (design) lichtoplossingen, die beschikbaar zijn voor iedereen.

1920’s

1924. LICHTKARTEL
In deze jaren was er onder de gloeilampenfabrikanten een internationale kartelovereenkomst, genaamd ‘Phoebus’, waarin markten werden verdeeld, minimum prijzen werden afgesproken en waarin de levensduur van de lamp werd verlaagd. Het is het eerste, bewezen voorbeeld van politieke afspraken, waarin nieuwe producten ontwikkeld werden die een kortere levensduur hadden dan vorige versies.

Aura punkt Aura punkt

1930’s

1930. LUMA WORDT OPGERICHT
Als reactie op de hoge prijzen en korte levensduren van de lampen, heeft de Zweedse Coöperatieve Vereniging (Kooperativa Förbundet) besloten om zijn eigen gloeilampen te gaan produceren. Zo wilden ze de Zweedse klanten een gloeilamp bieden die lang mee gaat en tegen een reële prijs. Om een fabriek te openen hebben ze een overeenkomst met het Phoebus-kartel gesloten en zo is LUMA ontstaan in Stockholm.

1935. SNELLE GROEI
De jaarlijkse productie van LUMA bereikt 4.2 mln lampen. Dit is 1/3 van de totale lampenproductie in Zweden.

1939. HET PHOEBUS-KARTEL WORDT OPGEHEVEN

Aura punkt Aura punkt

1940’s

Hoewel Zweden neutraal is gedurende de tweede wereldoorlog, zijn er blokkades. Dit betekent, dat LUMA het enige bedrijf is dat aan de Zweedse mensen lichtbronnen kan leveren gedurende deze periode.

1942. FLUORESCENTIELAMPEN
Fluorescentielampen waren revolutionair voor industriële verlichting. LUMA begint in 1947 de productie in Zweden.

MASSA PRODUCTIE
De LUMA-fabriek produceert 50.000 lampen per dag en er zijn 4.000 verschillende modellen. Prototypes worden getest.

De productie van radio’s en grammofoonplaten start.

Aura punkt Aura punkt

1950’s

1950. EEN GROEIEND PRODUCTASSORTIMENT
Los van de gloeilampen voor consumenten, produceert LUMA ook speciale lampen voor gebruik in fabrieken, film- en fotostudio’s. Projector lampen, autolampen en fluorescentielampen zijn groeiende industriële sectoren.

1959. LUMA TV
LUMA breidt verder uit in de consumentenelektronica. Het bedrijf start het samenstellen van radio- en tv-sets, die worden verkocht onder de merknamen Lumorama, Lumona en Lumavision. Deze nieuwe strategische richting betekent voor het bedrijf een verdubbeling van de jaarlijkse omzet.

Aura punkt Aura punkt

1960’s

1961. FABRIEKSBEZOEK
De financiële minister van Zweden, Gunnar Sträng, heeft de langste en smalste LUMA lamp in zijn handen tijdens zijn bezoek aan de LUMA fabriek.

1969. UITBREIDING FABRIEK
LUMA opent fabrieken in Karlskrona en Kalmar, Zweden.

Aura punkt Aura punkt

1970’s

1970. ENIGE PRODUCENT VAN FLUORESCENTIELAMPEN
LUMA is de enige fabrikant van fluorescentielampen in Scandinavië.

1977. STOCKHOLM FABRIEK VERHUIST
LUMA verplaatst de productie van Stockholm naar Karlskrona en Kalmar.

Aura punkt Aura punkt

1980’s

1980. DE EERSTE LONG LIFE FLUORESCENTIELAMP
Long Life technologie wordt verkregen dankzij een gepatenteerde kathode constructie en een speciaal design, met een verbeterde bescherming tegen oververhitting. De lichtstroomverminde-ring wordt geminimaliseerd dankzij een beschermlaag in de glasbuis. Deze Long Life technologie stelt Aura Light in staat om hoogwaardige kwaliteit lampen te produceren met een levensduur die drie keer langer is dan vergelijkbare producten.

Aura punkt Aura punkt

1990’s

1990. NIEUWE ONTWIKKELINGEN – UITBREIDING IN EUROPA
Aura Light opent kantoren in Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Noorwegen, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

1994. LUMA WORDT AURA LIGHT
De Zweedse Coöperatieve Vereniging verkoopt LUMA en het bedrijf wordt Aura Light genoemd. De uitbreiding gaat door met een continue focus op energiebesparing en duurzaamheid.

Aura punkt Aura punkt

2000’s

2004. ZOBRA WORDT OPGERICHT
De Zweedse lichtfabrikant Zobra wordt opgericht.

2007. AURA SODINETTE LONG LIFE GEPATENTEERD
Aura Light introduceert de Aura Sodinette Long Life, een hogedruk natriumlamp met een zeer lange levensduur. Deze innovatieve lamp heeft 2 superbranders en een Sodiguard, een keramische buis die dicht bij de branders is geplaatst zodat het proces van natriumverlies aanzienlijk wordt vertraagd. Hierdoor wordt de levensduur van de lamp verlengd naar 5 jaar (of 48.000 branduren) wat uniek is in de markt.

Aura punkt Aura punkt

2010’s

2012. INTRODUCTIE VAN DE AURA LIGHT LED-LICHTBRON
Aura Light introduceert haar eerste modulaire LED-lichtbron, de Aura UltiLED Long Life, met een gegarandeerde levensduur van 58.000 branduren.

2012. LMS OVERNAME
Aura Light neemt IQ Sensortech over, een toonaangevende leverancier van lichtmanagementsystemen. Hiermee breidt Aura Light haar assortiment uit met hoogwaardige sensoren waarmee een betere energie-efficiëntie kan worden bereikt.

2014 AURA LIGHT ZET VOET AAN DE GROND IN DE VS
Aura Light opent in de Verenigde Staten een kantoor in Californië en opslagruimtes en servicepunten in Californië, Texas, Indiana, Pennsylvania en Florida.

2015 OVERNAME VAN ZOBRA EN NORAL
In lijn van haar strategie, het worden van een complete leverancier van duurzame lichtoplossingen, heeft Aura Light de Zweedse lichtfabrikant Zobra overgenomen. Inclusief het merk Noral, bekend om haar hoge kwaliteit outdoor lichtoplossingen. In dit jaar is Aura Light ook de internationale winnaar van de 2015 SEAD Global Efficiency medaille in de categorie platte armaturen. Het winnende product is het LED-paneel de Aura Lunaria. De prijs wordt uitgereikt als erkenning voor energie-efficiënte verlichting.

Onze reis gaat door….

Aura punkt Aura punkt